Untam az albérletet, megváltozott az életem

És van összefüggés a két dolog között! Bulizós az nem vagyok, sosem voltam, az egyetemi évek során az albérletünkben én volt az, aki reggeltől estig pizsamában mászkáltam, mert, ha nem kellett előadásra vagy bármi egyébre menni, én aludtam. Innen kezdődik az én kis történetem…

Minden korábbinál több pizsamát elhasználtam az ott töltött évek alatt, de, szerencsére azért nem tartott ez végig. Jött egy bizonyos fordulat, amit mindenképp el szeretnék mesélni, mert egy ponton, a topiwork.hu-nak köszönhetően megváltott a diákmunka! Sőt, többet is kaptam jóval, mint vártam eredetileg. Mint amennyit az ember várna ilyesmitől… Nem csak arról van szó ugyanis, hogy ez egy olyan szövetkezet, ahol segítenek elütni az időt bármivel, ami pénzt is hoz, hanem segítenek megtalálni annak a módját, hogy felkészülhessünk a nagybetűs életre! A diákmunka erre is jó: szakterület szerint szűrhetünk, ha az oldalukra vetődünk, változatos állásajánlatok közül és ők segítenek eljutni majd ahhoz a céghez, amely azt az ajánlatot meghirdette. Ezek már lehetnek olyan cégek, melyek a majdani szakmánkba/jelenlegi érdeklődésünkbe vágnak saját tevékenységükben.

Többféle szakmai érdeklődés szerint lehet tehát szűrni, de tessék, innen elindulva azonnal láthatjátok, ha hasonló cipőben járva még tanultok: diákmunka.

Legnépszerűbb kategóriájuk, önmaguk transzparens kimutatása szerint a “Műszaki” kategória, ami miatt legesleginkább a mérnök hallgatóknak javaslom felkeresni a TopiWork oldalt. Nem csak nekik persze, hiszen vannak még “fizikai, gazdasági” és ilyesmi kategóriák is a népszerűek között, de nagyon sokan keresik eleve az “Otthonról végezhető” kategóriát még. Ugyanakkor most látom, az “IT” például megint csak külön van választva. Ez a “csoport” a lehetőségeik között volt az, ami nekem is elhozta azt a bizonyos “megváltást”. De nézhetjük a dolgot úgy is, hogy mi az, amit a tanulás mellett pont be tudunk vállalni, mert éppenséggel pont nem azt a részét “terheli az agyunknak”, amelyet a tanulás is igénybe vesz. Vagy valami, utóbbinak megfelelő fér épp bele a mindenkori időnkbe.

Magyarán tényleg bárki mehet hozzájuk, nem is feltétlenül tanulmányokba vágó melót találni, de mindenféle mérnökszakosnak ez végképp egy földi paradicsom! Ehhez a kijelentésemhez ragaszkodom! Van azonban “fesztiválos” nyári meló is, és tényleg olyanok, amik nem feltétlenül célozzák meg, hogy akár szakmai gyakorlatnak is minősíthető betanulási lehetőséget célozhassanak meg valakik.

A korszakalkotó jelzőt mégis, szintén az eddigiekben többször kiemeltek miatt sütném rájuk! TopiWork ugyanis egyenesen afféle felszólítással/felhívással él a lehetségesen foglalkoztató cégek felé, ahol hosszasan sorolják, ők hogyan tudnak közreműködni diákok kedvezményes foglalkoztatásában, és ez önmagán túlmutató jelentőségű. Ez a “kedvezményes foglalkoztatás” ugyanakkor csak a cégek költségei szempontjából “kedvezményes”, mert a diák, aki keresni fog ilyesfajta melóval pénzt, jól kereshet majdan vele. Hisz, mint írják, ők járulékkedvezmények igénybevételére jogosultak, így a diákok foglalkoztatása is járulékmentes lesz. Az egyik fél nyer, a másik meg nem veszít – tulajdonképpen ez a pontos leírása a dolognak. Ez az egész egy afféle előnyös állami segítség, ami tényleg lehetővé teszi, hogy egyre több és komoly cég jelenjen meg ezen a “piacon”, ami miatt mindenképp egyre érdemesebb lesz majd látogatni a topiwork.hu oldalt. A jövőben is. Most is már bőven megérős, de elképzelem, micsoda tülekedés lesz ezután a máris gyakorlatibb dolgokba vágni vágyók világán belül! Még válogathatnak is az adott esetben a területükön tanuló hallgatókból mondjuk az emlegetett cégek, mert alkalmi foglalkoztatásra így pont úgy lehetőség van, mint hosszútávú betanításra. Így pedig az is opció, hogy a diákok, egyetemi hallgatók már akkor odaszokjanak egy munkáltatóhoz, amikor az még kedvezményesen foglalkoztathatja őket. Ez egy esély egy fiatalnak megmutatnia az elhivatottságát is, ugyanis minden okos vállalat az ilyesmit jutalmazza.

További érdekesség a TopiWorkkel kapcsolatban még – ami másokról ezen a területen nem mondható el -, hogy szinte mindenféle ügyintézés megy náluk online! Magára a kiszemelt melóra is lehet jelentkezni a „Jelentkezem az álláslehetőségre” gombra való kattintással, egyszerűen, helyben. Utána előbb ők, a topiwork.hu-tól, majd a kiszemelt foglalkoztató részéről várhatjuk, hogy felveszik majd velünk a kapcsolatot. De nagyon jó dolog volt pl. nekem, hogy az albiból minden ilyesmit tudtam bonyolítani anno. Másnak, aki még elfoglaltabb is, szintén mehet bárhonnan a dolog, ezért nem kérdés, hogy “rászánjam-e magam, hogy körbenézzek, vagy sem”? Nagyban különbözik ez tehát egy munkaügyi központtól, ahol szintén megfordultam már, és hasonlóktól. Persze vannak eltérő munkakörök… Egy interjúra szükség lesz, de ez olykor telefonon szintén lefolytatható a TopiWorknél is.

Szintén munka-függő ez utóbbi, de egy teszt megírására is sor kerülhet. Ezután, illetve ezen felsorolt dolgokkal érhetjük el, hogy az önéletrajzunkat továbbítsák a kiszemelt cég felé. Feltételezem, ez a procedúra mellékesebb, ha valami kevesebb kvalifikáltságot előíró dologra jelentkeztünk, de mindenképp vegyük komolyan az egészet, ha egy olyan állást szeretnénk, ami jelentős szakmai előrelépéssel kecsegtet. Ilyen korán, az egyetemi évek alatt – ez szinte felbecsülhetetlen! Nem véletlenül térek újra és újra vissza ide, ennek a kiemeléséhez… Ti is ragadjátok meg annak lehetőségét, hogy minél többször mutathassátok az arcotokat, minél többször gyakoroljátok a még formálódóban lévő képességeteket, hogy meggyőzzetek egy munkáltatót a majdani foglalkoztatásról, most, amikor még van, akinek ez tét nélkül is sikerülhet.

Persze, azért is jó a TopiWork, mert van, akinek már most életbevágó, hogy találjon – legalább átmeneti – munkát, de az is tegyen így, aki csak rutint akar szerezni! Önéletrajzírásban, interjúra való felkészülésben, az ezen eseteken való “átesésben”.
Ha önéletrajzunk már ott van a cégnél, ami foglalkoztatni kíván diákokat, diákmunka keretein belül, többnyire egy héten belül jelentkeznek a továbbiakkal. A weboldali, elektronikus adminisztráció ezután lesz esedékes csak.

Hogy lássátok, mennyire komoly dolgok is akadnak az egyetemi hallgatók számára kínált munkák listáján, egy konkrét példa… Mechatronikai mérnök gyakornok: ehhez elvárás lehet 3D tervezőprogramok ismerete, használható nyelvtudás (akár német, akár angol), jó szervezői és problémamegoldó készség, tehát az elhivatottabbaknak komoly próbalehetőség! Továbbá, 3D nyomtatási technológiák alapismerete és elektrotechnikai alapismeretek. Feladatai egy ilyen állást betöltőnek: beépíthető elektromos szerelvények területén, a konkrét termékek esetén, tervezési, fejlesztési feladatok, termékoptimalizálási feladatok, dokumentációk készítése, változás-nyomonkövetés, termék-, és összeállítási rajzok készítése, és projektek követése. Mindez akár a tervezéstől egészen magáig a sorozatgyártás fázisáig. És a gyártás műszaki támogatása éppúgy a feladatkörök között szerepelhet még. Nos, és ez is olyan munka, ami eleve hosszútávú karrierlehetőséggel kecsegtet. Keresnek rá gépészmérnöki, mechatronikai mérnöki, villamosmérnöki tanulmányokat folytató embereket, megfelelő státuszban bárkit.

Nos, mivel változtatott meg ez engem? Szerintem kitaláltátok… Azzal természetesen, hogy magam is ott tudtam ragadni egy olyan cégnél, ahol szépen lassan betanultam így. És nem csak a pizsamákat koptattam az utolsó bő egy évben (a tanulás mellett) sem az albérletben. Hanem már az egyetem alatt elkezdtem azt, amiért az ember végső soron egyetemre jár, nem? Félreértés ne essék, én nem vetem el azt sem, hogy valaki csak tanuljon persze… Vannak olyan szakok, amik elsősorban a tudásbővítésről, műveltségszerzésről szólnak, de például pont a mérnöki/reál dolgok mutatkoznak meg minden elemükben csak a gyakorlatban! Higgyétek el, én már tapasztaltam.