Új pizsamában még a fogkőmentes mosolyom is magabiztosabb

Kiskoromban elég sokszor kerültem orvoshoz, többször jártam kórházban is, mert igencsak eleven kislány voltam, így nincs igazi félelmem egy vérvételtől vagy más vizsgálatoktól. A fogorvostól viszont a Fogorvos Budapest csapatának megismeréséig rettegtem. Nincs igazi rossz élményem, egy foghúzásom volt korábban, de semmi más kezelésre nem volt szükségem, ezért nem tudom mi váltja ki ezt az ellenszenvet, de valószínűleg a szülői ráhatás lehet az oka. Nagyjából 2 éve nyáron viszont fogérzékenységre lettem figyelmes az étkezéseknél, így lyukas fogra gyanakodtam, ezért elkerülhetetlen volt a fogászat. Ekkor ajánlotta egy kolléganőm a Fogorvos Budapestet, amiért nagyon hálás vagyok neki, mert az igaz, hogy még mindig nem a kedvenc helyem a fogászat, de nagyon sokat javult a megítélésem. A vőlegényem rutinos abban, hogy mivel tud meggyőzni és megnyugtatni, így mivel tudta, hogy nehezen fogok aludni a fogorvos előtt, így kaptam egy új puha pizsamát, amihez egy pom-pomos hajpánt is volt, hogy elfelejtkezzem a fogdokiról és aludjak egy jót az új pizsimben.

A fogorvosi élmény már a legelején nagyon pozitív volt, ugyanis gyorsan telefonon tudtam időpontot kérni, nagyon kedves és segítőkész volt a hölgy a telefonban. Elmondtam mi a panaszom és mivel orvost előre nem választottam, így a rendszerre bíztam magam és a leghamarabbi időpontra foglaltam. A recepciós hölgy a telefonban megkérdezte ismerős vagyok-e a környéken és javasolta, hogy ne autóval érkezzem, mert a parkolás nagyon nehezített arrafelé, a metrótól viszont gyorsan odaérek. Az időpontom előtt azonban mégis utána akartam nézni mire számítsak, és nagyon örültem, hogy a honlapon megnézhettem az orvosokat, képpel és bemutatkozással. Teljes körű leírást találtam az árakról is, hogy behatároljam mivel apellálhatok ezen a téren és nagyon részletes leírással és kiszámítható, megfizethető árakkal találkoztam. A díjszabás teljesen korrekt egy magánrendeléshez képest, hiszen egy jól felszerelt rendelőről beszélünk, nagyon szép környezetben, kedves doktorokkal és magas színvonalú ellátással. A honlapon található képek pedig valóban a rendelőben készültek, nem általános stock fotók vannak használva, hanem az, amivel a rendelőben valóban találkozol.

Az időpontra felkészülten érkeztem, gyorsan és időben sorra is kerültem. Elmeséltem a doktornőnek milyen fájdalmat tapasztalok és szerencsére kiderült, hogy nincs szükség tömésre, mert a fogaim rendben vannak. A fogérzékenységem valószínűleg a fogfehérítős fogkrémem miatt alakulhatott ki, amit nem is olyan régóta használtam. A doktornő elmondta, hogy mit okoznak ezek a fogkrémek és miért reagálhat rá a fogam érzékenyen, majd ajánlott is egy másik fogpasztát, amit használhatok, hogy megszűnjön a problémám. A fogfehérítést nem is javasolta, sőt kifejezetten károsnak találta, inkább viccesen azt mondta menjek szoláriumba, hogy optikailag fehérebbnek tűnjenek a fogaim. Szép egészséges fogaim vannak, minden rendben velük, ne tegyem tönkre mindenféle csak esztétikailag hasznosnak mondott készülékekkel és krémekkel. Itt véget is ért volna a történetünk, tulajdonképpen egy kedves csevegés és tanácsadás volt az egész, de szóba jött a fogkő kérdése is, mikor kiderült, hogy 22 éves koromra szégyen szemre, még sosem történt fogkő leszedés nálam. A doktornő elmondta, hogy nagyjából mire számítsak és miért jó, ha ezt megcsinálja, így úgy döntöttem, hogy belevágok.

fogkőeltávolítás utáni érzékenység

A fogkőleszedéshez is úgy álltam eddig, hogy minek nyúljak hozzá a fogaimhoz, ne csiszolgassák nekem, ha nem fáj, akkor messziről elkerülném a rendelőket, úgyis csak ártanak vele és romlani fog a fogaim állapota, ezért sose akartam belevágni, pedig anyukám sokszor kérdezte nem akarom-e. Hallottam már a fogkőleszedés utáni fogérzékenységről is, tapasztalata nem volt még körülöttem senkinek vagy nem beszéltünk róla, ezért nem derült ki, így nem akartam belevetni magam. A doktornő elmesélte, hogy azon túl, hogy a lerakodott fogkő nagyon csúnya elszíneződéssel jár, és csúf látványt nyújthat, még akkor is ha csak belül van jelen, hosszú távon a fogat is roncsolja, illetve gyulladást okoz a fogínyben is, ezért lehet, hogy fogmosáskor szokott vérezni a fogam, ami igaz is, illetve enyhe gyulladást látott is az ínyem egyes részein, amit okozhat a fogkő mélyen levő lerakódása is. Maga a fogkő töretlenül képződik, hiszen a nyálunk termeli és azért is fontos, hogy folyamatosan rendben legyen, mert ha a szervezetünk csak egy picit is legyengül, és ezek a bacik egy seben az ínyen, a szánkon vagy akár a nyelvünk területén bejutnak a vérrendszerünkbe, akkor komolyabb betegségeket is okozhatnak. A Fogorvos Budapest doktornője elmondta, úgy látja, hogy ha évente egyszer elmegyek egy fogkőleszedésre, azzal sokat teszek azért, hogy hosszabb időre elkerülhessem a fogorvost. Persze ez is egyénfüggő, ha látom vagy érzem, hogy lerakódásaim vannak akár már fél év után, akkor keressem fel és konzultáljunk szükséges-e újra leszedni illetve hogy könnyebben behatároljuk, hogy milyen időközönként lenne érdemes beiktatni ezt a beavatkozást, hiszen első alkalommal ez nehezen megmondható. Tanácsokat is kaptam, hogy mivel javítható és lassítható a fogkő képződésének gyorsasága, hiszen az adottságokon kívül nagy szerepe van a táplálkozásomnak, illetve a hatékony fogtisztításomnak is. Beszéltünk a helyes fogmosásról is, hogy mi okozhat problémát, illetve mutatott más fogkeféket is, amik a fogközeim tisztítására használhatok és korábban nem gondoltam, hogy használnám őket. Kaptam 5 darab kis fogkrémet, hogy a leszedés után azt használjam a fogínyem védelme érdekében, illetve 10 darab mintát abból is, amit a rendszeres fogmosáshoz ajánlott.

Maga a leszedés folyamata kicsit kellemetlen érzés, de egyáltalán nem fájdalmas, utána is van egy kis irritáló érzése az embernek, illetve a doktornő arra is figyelmeztetett, hogy egy pár óráig ne igyak vagy egyek fogat színező dolgokat, mint például a kávé, mert a fogfelszín ilyenkor érzékeny. Egyáltalán nincs bennem az az érzés, hogy nem szeretnék menni megint, mert annyira rossz lett volna, úgyhogy tényleg megéri belevágni. A beavatkozás előtt rá is kérdeztem a doktornőnél, hogy mit tud mondani a fogkőeltávolítás utáni érzékenység témájáról és szívesen beszélt róla. Nem árult zsákbamacskát, de meg is nyugtatott, hiszen elmondta, hogy a kezelés után valóban érzékenyebbnek, esetleg gyengébbnek is érezhetem a fogaim, így aznap délután ne akarjak beleharapni egy nagy almába, de nem azért nem kell napokig tejbegrízen sem élni, mert másnap, vagy legrosszabb esetben is 2 nap múlva elmúlik és a fogaim csak megerősödnek.

Nagyon jó ötlet volt, hiszen a fogfehérítés nem vált be, viszont a fogkőeltávolítással és az utána következő polírozással sokkal szebbnek éreztem a fogaim és mint kiderült ez a beavatkozás nem csak esztétikai segítség, hanem nagyon-nagyon fontos a fogaim egészsége érdekében is, így biztosan rendszeresen járni fogok a fogászatra. A Fogorvos Budapest nagyon elnyerte a bizalmamat, kezdve az időpontkéréstől a doktornő fogadtatásán át, az azóta is tartó rendszeres fogászati konzultációig.