Se pizsamában, se nélküle ne álljunk neki az ablakcserének

A suszter sem állt bankárnak, jelentette ki nagymamám

Drága jó nagymamám régi kedvenc mondása volt, hogy a suszter sem állt bankárnak – mondván, mindenki csinálja csak szépen azt, amihez ért is. Persze mikor először hallottam tőle ezt a kijelentést, nevetnem kellett. Kisfiú voltam még, nem igazán értettem, mire gondol. Meg aztán, a suszter kifejezést sem igazán értettem. Viccesnek találtam a szó hangzását, így hát mindig nevettem rajta, akárhányszor meghallottam ezt a szólás-mondást. Nagyon szerettem a nagymamámat. Rengeteg időt töltöttünk együtt, sokszor vigyázott rám esténként, hétvégén. De persze az is gyakran előfordult, hogy az iskolai szünetet együtt töltöttük. Hogy szerettem azokat a nyaralásokat a nagyival! Nagymamám azok közé a nagyszülők közé tartozott, akik szinte bármit képesek voltak megengedni az unokájuknak. Így hát gyakran előfordult a délig alvás, vagy az egész nap pizsamában flangálás is.

Mondjuk ezt a jó szokásomat, azt kell, hogy mondjam, a mai napig őrzöm. Különösen a vasárnapokat szeretem pizsamában tölteni. Az a hitvallásom, hogy bizony kell a héten egy dedikált nap, amikor az ember kizárólag magával foglalkozik. Így hát én relatíva sok pizsamás, ágyban bújós vasárnapot élek így. Ez persze nem azt jelenti, hogy a hét melósabb felében is ellustulok, sőt. Pont azért van szükségem az ilyen jellegű kikapcsolódásra, mert nagyon durva munkaheteket szoktam magam mögött tudni. Sok ismerősöm szerint munkamániás vagyok, azért dolgozom ennyit, de szerintem ez nem igaz. Egyszerűen csak szeretem jól csinálni, amit csinálok. Meg talán maximalista vagyok, jókora perfekcionizmussal és megfelelési kényszerrel megáldva. Jó kis kombó, nem?

Ablakcsere utáni javítás házilag? Ma már tudom, ez nem megoldás

Igen ám, csakhogy mindez a ház körüli teendők körül is megmutatkozik. Sajnos nem hallgatok a nagymama intelmére (mármint, hogy mindenki maradjon a saját szakmájánál, ugye), hanem először mindent megpróbálok önerőből megoldani. Így például a legutóbbi ilyen próbálkozásom ablakcsere utáni javítás házilag volt. Mondanom sem kell, hogy persze ezt sem egy átlagos hétköznap, sem egy pizsamában lófrálós vasárnap alkalmával nem ajánlom. Bizony, mint oly sok minden máshoz, az ablakjavításhoz is jókora szakértelem kell, legyen szó akár fa, akár műanyag ablakról. Nos, én sajnos nem fordultam időben szakemberhez, és mint utólag kiderült, azzal, hogy elkezdtem feszegeti az ablakot, csak többet ártottam neki, mint használtam. Nemrég egy ismerősöm olvasott egy bejegyzést erről a muanyagablakom.hu oldalon, és be is linkelte nekem.

Elkezdtem olvasni a cikket, amely mintha a saját tapasztalataimat foglalta volna össze az ablakcsere utáni javítás házilag történő megoldásáról. Mindenkit még egyszer figyelmeztetnék rá, hogy ha jót akar magának, semmiképpen se próbálkozzon meg ilyesmivel egyedül. Így hát, ha már én pórul jártam, megpróbálom összefoglalni nektek a legnagyobb buktatókat. De persze olvassátok el hozzá a muanyagablakom.hu írását is a témában, hogy teljes körű képet kapjatok erről a problémáról.

Ilyen sérüléseket produkálhatnak a mai modern műanyag ablakok

Először is, bizony, még a modern, műanyag ablakok is könnyen megsérülhetnek. Ha belegondoltok, tulajdonképpen ezek is mozgó mechanikás szerkezetek. És magában a szerkezetben nem igazán különböznek fa keretes társaiktól. A fa talán csak annyiban más, hogy maga a fa anyag is okozhat problémát: könnyen vetemedik, kiszáradhat, vagy épp ellenkezőleg: nedvességgel telik meg, ne adj’ isten penészedni kezd. Szóval sok a gond vele, nem véletlenül váltanak minél többen modern műanyag ablakokra. Ezeknek a hőszigetelő képessége is sokkal jobb már, így mindenképpen megéri váltani. De, ahogyan a muanyagbalakom.hu is emlékeztet rá, ezek az ablakok is eléggé változatos módon képesek elromlani.

Meghibásodhat például a bukó-nyíló funkció. Ez így eredményezheti azt például, hogy az ablakot nem lehet bukó állásban kinyitni. Vagy mondjuk kinyitni éppen ki lehet az ablakot, de akkor minden jön az ablakkal: egyszerre nyílik bukó és nyíló állásban is. De olyan is előfordulhat, hogy az ablak szorul. Például meg kell emelni ahhoz, hogy be lehessen csukni. Esetleg akad, és közben fura, kattogó hangot ad ki magából. Soroljam még? Lötyöghet a kilincs, esetleg leesik, vagy szimplán csak elforog. És akkor a huzatos ablakokról és a beszűrődő zajokról ne is beszéljünk! Mint látjátok, rengeteg problémával szembesülhetünk még modern, műanyag ablakok esetében is. A fent felsorolt problémák pedig vasalattal kapcsolatos problémákra vezethetők vissza. Vajon ennek tudatában az ablakcsere utáni javítás házilag tényleg olyan jó ötlet-e, mint először tűnik?

Mi a megoldás, ha el akarjuk kerülni az ablakcsere utáni javítást házilag, vagyis a sufnituningot?

Na azért. Tudtam, hogy ráéreztek. Bizony, az ilyen jellegű hibákat se pizsamában, se anélkül nem érdemes magunktól elkezdeni megjavítani. Mert csak nagyobb kárt teszünk magában az ablakban. Igen ám, de mit tehetünk ilyenkor? Megint csak a muanyagablakom.hu által javasolt megoldásra hívnám fel a figyelmeteket, amely jól rímel nagymamám intelmével is: ha valamihez nem értetek, inkább bízzátok szakértőkre a megoldást! Hiszen gondoljatok csak bele, attól még, hogy valami elromlott, simán lehet javítható. De hozzá nem értéssel kárt tenni az ablakban, az egyenlő azzal, hogy dobhatod is ki a kukába. Olyankor az egyetlen megoldás a totális ablakcsere lehet csak, és mindent kezdhetsz elölről. Ugye ezt te sem akarnád?

Persze akár olyasmi is előfordulhat, hogy maga a műanyag felület sérül meg. De kérlek, még ekkor se állj neki az ablakcsere utáni javításnak házilag! Ha csak kisebb karcolások találhatók a műanyag felületen, az persze kizárólag az esztétikai élményből vesz el, de attól még az ablakok teljesen használhatók. A nagyobb bajjal akkor számolhatunk, ha a műanyag esetleg elreped, eltörik, netalán kilyukad. A műanyag ablakok azért zárnak például olyan jól, mert több légkamrás rendszerrel működnek – és ha ezek a légkamrák megsérülnek, az is komoly problémához vezethet. Ekkor ugyanis sem a hőszigetelés, sem a hangszigetelés nem tud megfelelőképp teljesülni.

Ne essetek kétségbe: hívjatok szakértőt!

Persze folyamodhatunk a jó öreg sufnituninghoz, és megpróbálhatjuk leragasztani a sérült területet. Ez még akár hatásos is lehet, ha csak a külső kamrák sérültek meg, ekkor ugyanis, ha sikerül hermetikusan zárni a rést, és nem feszegetjük az ablakot mindenáron, még sokáig megfelelő működésre bírhatjuk a szerkezetet. ha azonban komolyabb a probléma, és a keret valamint a tok közötti szigetelés sérült, nos, akkor az ehhez hasonló házi praktikákkal már semmire nem megyünk. Ekkor érdemes felütnünk a helyi kisokost vagy szaki után nézni az interneten, mert bizony ekkor elérkezett az idő arra, hogy félretegyük a maximalizmusunkat, és merjünk segítséget kérni. Ha nem tesszük, jelentős anyagi kárt is okozhatunk magunknak a végén. Tegyétek hát ti is félre a perfekcionizmusotokat és igenis vegyétek igénye a hozzáértők segítségét. Remélem, ezzel az összefoglalóval nektek is segíthettem egy keveset. Ne felejtsétek el megnézni a muanyagblakom.hu oldalt is további hasznos tippekért, tanácsokért, hogy minél tovább szuperáljanak az ablakaitok!