Pizsiben napelemet intézni a tetőre a kanapéról? Na, még mit nem!

Sok szempontból azt kell mondanom, hogy nagyon jó korszakba születtem bele. A világ nagy részén béke van (most más színtereken megy ugyanaz a harc), az alapvető feltételek adottak egy boldog élethez és gyakorlatilag bármit el tudok intézni a kanapémról, a pizsamámban ücsörögve. Ez valami olyan mérhetetlen könnyedséget ad a mindennapokban, hogy az hihetetlen. Néhány évvel ezelőtt valószínűleg még elképzelhetetlen lett volna, de mégis, annyira felgyorsult a fejlődés ebben a szférában, hogy naponta jönnek az új innovációk és azok a megoldások, amik megkönnyítik a mindennapokat.

Mert hogy aki okosan él és kihasználja ezeket a lehetőségeket, annak mérhetetlenül könnyebbek lesznek a mindennapjai. Hiszen annyi mindent el lehet már intézni néhány kattintással és nem kell érte se sorba állni, se elmenni valahová és az utazással tölteni az időt. Elég csak pizsamában héderezni a kanapén a kandallóban ropogó tűz mellett és megrendelni a következő két hétre elegendő kaját a szupermarketből. Vagy befizetni a csekkeket, elintézni az okmányirodai teendőket, jegyet venni a kedvenc koncertre, moziba, színházba, a BKK járataira, szállást foglalni (bár mostanában sajnos inkább lemondani szokás), és még holnapig sorolhatnám mennyi minden van abban a kalapban, ami mind azért van, hogy a szükséges, de nem feltétlen kedvelt feladatainkat gyorsabban és hatékonyabban intézhessük el. Ez mindenkinek jobb, hiszen nekünk nem megy olyasmire a drága időnk, amire igazából nem szeretnénk fordítani, helyette csinálhatunk valami mást, amire viszont annál inkább szánnánk belőle. A másik félnek pedig szintén egyszerűbb kezelnie a beérkező feladatokat, megrendeléseket, vagy bármit, hiszen már így is eleve minden online, számítógépes rendszereken keresztül fut. Innentől kezdve mindez már csak a fejlesztők feladata, hogy olyan keretrendszereket adjanak a kezünkbe, amik amellett, hogy felhasználóbarátak, zökkenőmentesen működnek és folyamatosan frissülnek az újabb igények szerint. Ezért van szükség annyi programozóra és számítógépes szakemberre, mert már mindenhez ilyen szoftverekre van szükség és ez az igény még mindig csak nő. De szerencsére ez a sok dolgos ember nagyon sok hasznos fejlesztést hoz létre nap, mint nap. Így történhetett, hogy konkrétan a pizsamámban, a kanapéról fel sem kelve kezdtem el intézni a házam napelemes rendszerének telepítését.

Már egy ideje tervezgettem ezt a fejlesztést, de valamiért mindig el kellett napolni a dolgot. Most viszont végre eljött a mi időnk, nagyon boldog lennék, ha néhány éven belül búcsút mondhatnék a villanyszámláknak. Kis keresgélést követően sikerült találnom egy olyan napelem rendszer telepítéssel foglalkozó céget, akiknél a helyszíni felmérés ingyenes. Na, nem is kellet ennél több, végigböngésztem a procedúrát a honlapjukon (napelemrendszer.info) és úgy döntöttem, hogy belevágok, elvégre nincs veszíteni valóm.

Első körben egy űrlapot kellett kitöltenem, értelemszerűen az elérhetőségemmel, na meg persze a ház éves villamosenergia fogyasztásával. Ez ugye azért fontos, mert ebből – függetlenül a ház tájolásától – már lehet kalkulálni egy körülbelüli értéket arra nézve, hogy milyen teljesítményű napelemes rendszerre volna szükség. Ez azért jó, mert az ár szerves részét ez képezi, tehát ha tudjuk mekkora berendezés kell, jól meg lehet saccolni, hogy most másfél millió forintról beszélgetünk, vagy inkább három és félmillió forintról.

A megküldött adatok alapján a cégnél kalkuláltak nekem egy körülbelüli árat, ami szerencsére nem verte ki nálam a biztosítékot (haha, milyen ideillő szóvicc), ezért egyeztettünk egy személyes találkozót, aminek során eljöttek és ténylegesen felmérték, hogy mekkora rendszert lehetséges telepíteni és pontosan hova. Ebben a fázisban azért tudnak még kiderülni bakik, például hogyha a tető nem bírja el azt a többlet terhet, amit mi megpróbálunk majd rápakolni, vagy hogy a szomszéd fája túl sokat árnyékolja a tető napos oldalát. De ezek mind-mind olyan problémák, amiket át lehet hidalni, ha igazán akarja az ember azt a napelemet a tetőre.

Ezután kaptam egy végleges árajánlatot, amiben nyilván már benne volt minden kiegészítő, minden korrekció és járulékos költség, én meg stílusosan elfogadtam mindezt otthon, a kanapén, a pizsamámban ülve.

Eddig nézve ez az egész ügymenet annyira barátságos és annyira 21. századi, hogy ennél jobban nem is lehetne az. Minden gyors, minden gördülékeny, mindenki tudja és teszi a dolgát és haladnak az események. Aztán jön a hivatalos rész: engedélyeztetni a hivatalos szerveknél, hogy én bizony napelemet akarok tenni a tetőmre. Szerencsére ebben a részében is segített a kivitelező, de a procedúrának ez a része méltatlanul sok felesleges idővel és energiával járt. Számomra egyszerűen hihetetlen, hogy manapság még mindig megteheti azt bármilyen szolgáltató, hogy ilyen módon intézze az ügyeit és így várakoztassa mindenféle nevetséges bürokratikus “bullshit” indokkal az előfizetőit. De mégis ez van, Magyarország, 2020.

A lényeg, hogy a napelemrendszer.info csapata nagyon sokat segített ebben az egész nyűgös folyamatban is és nekik köszönhetően azért elviselhetőbb volt ez a káosz. Amint megkaptam a szükséges engedélyeket már tudtunk is időpontot egyeztetni a srácokkal. Néhány napon belül már jöttek is ismét a házunkhoz és pár óra alatt felszerelték és beüzemelték a fotovoltaikus rendszert. Ugye, milyen hihetetlen, hogy csak ennyi az egész? A tényleges kétkezi munka az egésszel kevesebb, mint egy nap! Gondolom nem kell mondom, hogy a folyamat melyik része vitte el a legtöbb időt, ha az előzetes árajánlattól kezdve követjük soron az eseményeket…

Konkrét számokról nem szívesen írnék, azt viszont elárulhatom, hogyha helyesek a kalkulációk és nem fog jelentősen megváltozni a jelenlegi fogyasztásunk – illetve inkább úgy mondom, hogy az előre meghatározott mértékben fog csak változni -, akkor azt lehet mondani, hogy a befektetett összeg nagyjából 7 éven belül fog megtérülni. Ez persze nem kevés idő, de ha azt vesszük, hogy 2 éve élünk ebben a házban és még legalább 20-30 évig szeretnénk ezt az otthonunknak hívni, akkor az a 7 év máris nem tűnik olyan sok időnek. Ráadásul itt nem arra kell gondolni, hogy eltelik ennyi idő, aztán úgyis jelentkeznek majd a problémák és szépen lassan le kell cserélni a rendszert, mint mondjuk egy autó bizonyos kopó alkatrészeit. Egyáltalán nem! Ezek a berendezések pontosan arra vannak tervezve, hogy hosszútávon kiszolgálják a tulajdonosokat és meghibásodás nélkül üzemeljenek sok-sok éven keresztül. Nem véletlen, hogy komoly garanciák járnak a termékekre, a Sharp napelemekre például 25 év teljesítménygarancia jár. Ez annyit jelent, hogy a telepítést követően 25 éven keresztül minimum 80%-os teljesítményt kell tudni produkálni a napelemeknek, ami bizony nem rossz.

Szóval összességében azt kell mondanom, ez az egész beruházás egy szuper lehetőség, és azt tudom csak tanácsolni, hogy aki teheti, az éljen vele. Ez egyrészt nekünk, mint rezsit fizeti polgároknak is hasznos, hiszen búcsút inthetünk a villanyszámlának, illetve kicsit globálisan nézve a dolgot, a bolygónak is jó, hiszen minden, ami zöld és zöld energiát használ azt segíti elő, hogy kevésbé terheljük azt a csodálatos helyet, ahol élünk és lehetőséget adjunk az unokáinknak, hogy még ők is sokáig gyönyörködhessenek ennek a bolygónak a csodáiban. Nekem ezért minden pénzt megér, hogy tudatossá alakítsam a háztartásomat és megújuló energiaforrásokat használjak ott, ahol lehet. Na meg persze azért nem lesz rossz nullás számlákat kapni a szolgáltatótól sem.

napelem