Pizsamában elmélkedni a buddhizmusról

Anyukám minden alkalomra, legyen szó születésnapról, vagy éppen karácsonyról mindig pizsamát is vesz számomra és a testvérem számára is. Valahogy ezt is fontosnak tartja, hogy alvás közben mindig komfortosak legyünk, télre meleg pizsamát, nyárra mindig valami kis lenge rövidnadrágos, könnyű anyagú pizsamát vesz számunkra. Természetesen mi mindig örülünk ezeknek az ajándékoknak a testvéremmel, és már jó pár darab pizsama tartalékban, még címkével ott áll szépen összehajtogatva a szekrényünkben. Egyszer rendeztünk egy pizsamaparty-t, ahol az összes anyukánktól kapott és még nem használt pizsamát bemutattuk egymásnak, mint egy kifutói divatbemutatón.

Ekkor kezdtünk el kicsit komolyabb témákról is beszélni, a vallás és az ehhez kapcsolódó témák a családban soha nem voltak hétköznapi, mindennapi beszédtémáink. Mi egy nem vallásos családból származunk és így nem is éreztünk soha arra késztetést, hogy bármelyik vallási ágazattal közelebb kerüljünk. Testvérem mostanában a buddhizmusról olvasott, és azt ecsetelte nekem ezen a kis partin. Nem is tudtam, hogy érdekli ilyesmi, jó volt őt hallgatni, hogy milyen tudással, és az életszemlélet más aspektusával lett gazdagabb az információk miatt. Én maximum eddig azt tudtam a buddhizmusról, hogy a szerzetesei sárga ruhában vannak, és fent élnek a hegyekben, valamint, hogy nagyon békés népeknek tekinthetőek. De ennyiben ki is merült a tudományom.

De hogy mi a buddhista szimbólumok jelentése fogalmam sem volt. Ezt kezdte el taglalni a testvérem, hogy most már csak két elfogadott szimbóluma van a buddhistáknak.

De honnan is jött neki most ez a nagyfokú érdeklődés a buddhizmus iránt. Talált egy remek oldalt, ahol számos a buddhizmussal kapcsolatos könyv megtalálható. Az innen rendelt könyvből tudta meg a buddhista szimbólumok jelentését, és azt az információt adta át. Meg is mutatta az oldalt, ahonnan rendelte, nagyon kis szép oldal, és ténylegesen az adott kultúrához, vallási nézethet tartozó könyv, tudástár és kellék megtalálható ott, amik alapján egy hétköznapi ember is közelebbi kapcsolatba kerülhet a buddhizmus tanaival és magával talán Buddhával is.

Ami engem nagyon megragadott az a hangtál volt ezen a remek oldalon, valamint, hogy számos illatú füstölővel is rendelkezik az oldal, ténylegesen minden biztosított ahhoz, hogy megismerésre kerüljön ez a vallás. Bár, hogy a testvérem hogyan találta meg ezt az oldalt, az nagyon ő sem tudja, de megtetszett számára és tessék már azon gondolkodik, hogy még egy könyvet rendeljen, amelyből már nem csak a buddhista szimbólumok jelentését tudja majd meg, hanem esetleg másik történetét és tanúságait is. Érdekes, hogy az oldal üzemeltetője még magáról is ír, hogy neki milyen volt az útja, és nem csak az Everesthez, hanem a valláshoz.

Talán most el fogunk odáig jutni, hogy legalább a testvérem anyukánktól nem pizsamát fog kapni, hanem valamilyen buddhizmushoz köthető terméket, könyvet, egy kis díszt. Fogjuk neki mondani, hogy létezik ez a remek oldal nézzen körül és ha úgy gondolná a testvérem nagyon örülne egy szép hangtálnak. Egyébként néztünk róla videókat ténylegesen nagyon szép, az idegrendszert megnyugtató hangja van, ami a rohanó világban fontos, hogy otthon meg tudjon érkezni az ember, és ha a hangtál segítségével is de lazítani tudjon, hiszen a hangja tényleg nyugalmat áraszt. Én örülök annak, hogy testvérem nyit a buddhizmus felé és megtalálta ezt a remek oldalt.