Októberben, pizsamában, melegen, nulla forintos számla mellett

Ki ne szeretne lenge, kényelmes öltözetben nyúlni el a kanapén egy októberi estén, úgy, hogy egyáltalán nem kell fáznia, ugyanakkor a fűtésszámlán sem szükséges aggódnia?

Hát persze, hogy egy ilyen lehetőségre mindenki igent mondana! Elérni persze már nem olyan könnyű, s ez így volt a barátnőm, Évi balatoni nyaralója esetében is, amit a nagypapájától örökölt.

A kis nyaraló Évi szíve csücske volt, és mióta a tulajdonába került, számos kis felújítást, korszerűsítést végeztetett rajta. Például lecseréltette a nyílászárókat, a falakat szigeteltette, az udvarban pedig építtetett egy aprócska, de gyönyörű mesterséges tavacskát, aminek környezetét csodálatos angol kerttel vette körbe.

És még itt se volt vége, ugyanis ezután megcsináltatta a házban az infrafűtést is, amivel nagyon elégedett volt, de mikor elkészült, már akkor tudta, hogy a következő lépés a fotovoltaikus rendszer lesz.

Egy kollégája, Márti át is küldött neki egy rendkívül informatív oldalt a témában, jelesül hogy napelem pályázat magánszemélyeknek milyen feltételekkel adható be.

Ez igen hasznos is volt Évi számára, mert bár azt tudta már korábbról, hogy vissza nem térítendő támogatás nem igényelhető magánszemélyeknek Magyarországon, csakis a kamatmentes hitel, azonban azt nem tudta, hogy ennek a konstrukciónak pontosan milyen feltételei is vannak.

Nem vehető igénybe a hitel például akkor, ha a KHR rossz adósként tartja számon az illetőt vagy ha 60 napnál régebbről származó közüzemi tartozás áll fenn vagy esetleg adótartozása túllépi a 149.000 forintot.

Ugyanígy kizáró ok az is, ha az igazolt jövedelemből nem fedezhető a megállapított törlesztő részlet.

Napelem pályázat magánszemélyeknek tehát ezekkel az anyagi feltételekkel vehető igénybe, illetve ezeken kívül szükséges egy 10%-os önerő is a megállapított teljes költséghez képest. Évinek ezek az előfeltételek szerencsére nem okoztak gondot, mert elég jól keres, viszont kissé szétszórt, és a napelem pályázat apropóján ki is derült, hogy van egy három hónapos vízszámlája, amit elfelejtett befizetni, s mivel különösebben nem zaklatták miatta, a dolog annyiban is maradt.

Ezt persze Évi gyorsan befizette, majd miután utánajárt a megfelelő pályázati számon a számára megfelelő lehetőségnek, illetve online árajánlatot is kért a fenti oldalon található űrlap kitöltésével, eldöntette, hogy a következő dolga a felmérés megcsináltatása lesz. Ezzel a fenti weboldalt is üzemeltető Pentele Solar Kft.-t bízta meg, s minden rendben ment, kiderült, hogy mind a ház tájolása, mind a tető dőlésszöge és teherbírása megfelelő lesz a rendszer kialakításához.

Ezek után a cég munkatársai készségesen segítettek neki a pályázat megírásában is, amit sikerült is megnyerni, így aztán a munkálatok végül elkezdődhettek, és kisvártatva Évi egy profi fotovoltaikus rendszer tulajdonosaként ünnepelhette a 34. szülinapját.

Később a cég oldalát még a húgának is átküldte, ugyanis ők is tervbe vettek egy ilyen korszerűsítést, és most már a kezdeti utánajárást követően ők is a felmérés megrendelésénél tartanak, Évi pedig az októberi hétvégéken pizsamában, nulla forintos számla mellett élvezi a jól megérdemelt, pihenős balatoni estéket.