Nosztalgikus pizsamaparti egy környezetbarát házban

Lehet, hogy gyerekesen hangzik, de a barátnőimmel, akikkel egészen gyerekkorunk óta ismerjük egymást, még mindig szeretünk néha lányos pizsama partit tartani. Mindig nosztalgikus hangulatba kerülünk tőle, szeretünk visszaemlékezni az iskolai élményeinkre, néhány vicces helyzetre, és a régi osztálytársakra. Bár mostanában már kicsit komolyabb témákat szoktunk megbeszélni ilyenkor, mint gyerekkorunkban.

A legutolsó ilyen pizsamás bulinknak már lassan egy éve, éppen ezért nagy izgalommal töltött el, amikor az egyik barátnőm, Anna felvetette, hogy tartsuk meg nála a partit idén nyáron. Olyannyira rákészültem a dologra, hogy másnap el is mentem venni egy új pizsamát, amiben majd kényelmesen ellehetek a pizsamapartin, itthon ugyanis leginkább csak elhasznált pólókban szoktam aludni. Nem szeretnék igénytelennek tűnni a mindig fess, csinosan felöltözött barátnőim között

Még nagyobb izgalommal töltött el az, hogy láthassam Anna házát, ugyanis amióta legutóbb ott voltam, napelemeket szereltetek fel a tetőre. Azt tudtam, hogy a párjával egy ideje már tervezték ezt, de mostanra már sikerült kivitelezni is. Azzal is tisztában voltam, hogy a napelem rendszer telepítése egyáltalán nem olcsó mulatság, és Annáéknak is hitelt kellett felvenniük hozzá. Szerencsére az MFB kifejezetten magánszemélyeknek, társasházaknak és lakásszövetkezeteknek kínál hitelt, maximum 20 éves futamidővel és 0% kamattal.

Annáék is ezzel a hitellel éltek, beszerezték az összes szükséges papírt és engedélyt, és azóta már sikeresen lezajlott a napelem rendszer telepítése is. Ők a hálózatba visszatápláló rendszer mellett döntöttek, ugyanis nekik ez érte meg a legjobban. A légkondicionáló és az elektromos fűtés miatt az átlagosnál kicsivel nagyobb az energiaszükségletük. Mi történik akkor, ha télen, amikor nincs annyi napsütés, kevesebb energiát tudnak csak megtermelni, mint amit felhasználnának? Erre roppant egyszerű a válasz: a hálózatba visszatápláló rendszerrel ilyenkor az áramszolgáltatótól tudnak majd áramhoz jutni.

Anna mesélte, hogy mielőtt árajánlatot kaptak volna, a kivitelező ingyenesen kiment hozzájuk a helyszínre felmérni a terepet. Ekkor megnézték, hogy mekkora rendszerre lesz szükségük, és hogy a ház egyáltalán alkalmas lesz-e a napelem rendszer telepítésére. Mindent rendben találtak, meg is tették az ajánlatukat, és Annáék ezek után igényelték csak a hitelt. Most már a házuk nem csak elektromos fűtéssel, hanem napelemekkel is el van látva, így egy még környezettudatosabb háztartást vezethetnek. A jövőben pedig a rendszert még bővíteni is tudják. A tetőn van még hely plusz napelem paneleknek, és az invertert is úgy választották ki, hogy nagyobb teljesítményű rendszert is elbírjon.

Alig egy hét múlva személyesen is megcsodálhatom az új telepítésű napelemeket. Este pedig majd a tiszta energiával működő házimozi rendszerükön tekinthetjük meg kedvenc gyerekkori filmjeinket. Nagyon remélem, hogy az új pizsamám is elnyeri a barátnőim tetszését.