Ideje levetni a pizsamát, és valami aktív kikapcsolódást találni!

Őszintén bevallom, mostanában éjjel nappal pizsamában vagyok otthon. A pizsama lett úgymond a munkahelyi uniformisom is. Szégyen, nem szégyen, én így érzem magamat jól otthon. Most, hogy otthonról dolgozok a járvány miatt, nem különösebben adok az öltözködésemre. Viszont a pizsamáimra annál inkább! Rendeltem is néhány új kényelmes darabot az egyik kedvenc webshopomból.

Szépen, kényelmesen elvagyok itthon, bár a napjaim kicsit összefolynak, és úgy érzem, kezdem kissé elhagyni magamat. Már a férjem is panaszkodott, hogy nem jó ez így, hiszen ő is hasonló fázison megy keresztül egyébként, mint én. Kitaláltuk, hogy amint kicsit csitul a járvány, és nagyobb biztonságban érezhetjük magunkat, találunk valami aktív elfoglaltságot. Muszáj megmozgatnunk a folyamatos otthon ülésben elmacskásodott izmainkat.

Elkezdtünk tehát túraútvonalak és programok után kutatni a nyárra. A www.cultractive.eu oldalon pedig meg is találtuk a számításunkat. A Cultractive ugyanis fantasztikus túralehetőségeket kínál a Szigetköz és Csallóköz területén, amelyek közül némelyik még egészen Szlovákiába is átvezet. A www.cultractive.eu oldalon szemezgethetünk városnéző gyalogos túrák, biciklis túrák és vízi túrák között is. Mivel mi kicsit mozgalmasabb kirándulást szerettünk volna, inkább a biciklis túrákat nézegettük. Nagyon megtetszett nekünk a Népi emlékek nyomában nevű túra, ami a hagyományos magyar paraszti kultúrát és annak emlékeit igyekszik bemutatni. Tájházakat, régi lakóházakat és kocsmákat látogathatunk meg alatta. Az útvonal gyalogosan és biciklivel is megtehető. Ezt a 27 km-es távolságot azonban mi inkább lebicikliznénk.

Nekem egyébként nagyon tetszett a “Pózolj!” nevű túra is, ahol nagyon különleges köztéri emlékművekkel lehet fotózkodni. Ilyen például a szódás üveget ábrázoló Jedlik-csobogó Győrben, a kenyérszegő asszonyt ábrázoló fa szobor Lipótban (a Lipóti Pékség neve valószínűleg sokaknak ismerős lehet), vagy a krumplibogarat formázó szobor Héderváron. A túra állomásai alatt található leírások nekem nagyon is felkeltették az érdeklődésemet ezen program iránt, szívesen vettem volna rajta részt. A férjem azonban sajnos nem egy nagy fotózkodó, ezért ő passzolta ezt az ötletet. Sebaj, van még rengeteg más program a www.cultractive.eu oldal tarsolyában.

Ezen kívül még zarándokutat is kínál a www.cultractive.eu, illetve városnéző túrákat Győrben, Mosonmagyaróváron, de még Szlovákia határ menti településein is. A természetbe vágyóknak pedig számtalan vízi túrát és erdei lovaskocsizást is ajánlanak.

Ami nekem nagyon tetszett az oldalon az az, hogy minden túráról fel vannak tüntetve a részletek, például, hogy mennyi időt vesz igénybe a túra teljesítése, hány kilométert kell megtenni, mekkora szintkülönbségre számíthatunk a túra alatt, stb… A túrákhoz rövid bemutató is tartozik, és pontokba sorolva össze van szedve az összes állomás, amikhez szintén tartozik leírás. Így könnyebb eldönteni, hogy mit is szeretnénk meglátogatni.

Annyi remek programot találtunk a www.cultractive.eu oldalon, hogy akár egy kéthetes nyaralást is bőven ki tudnánk tölteni vele. És ráadásul nem csak programokat, hanem rendezvényeket is látnivalókat is böngészhetünk itt. Csak meg kell adnunk, hogy beltéri vagy kültéri rendezvényre vágyunk, vagy netán szeretnénk kicsit spórolni, és inkább az ingyenesen látogatható rendezvényekre szűrnénk rá. Ha egyesével keresnénk rá a látnivalókra, akkor pedig megadhatjuk, hogy épített örökséget, természeti látványosságot, vagy kulturális örökséget szeretnénk megtekinteni.

Ha valaki inkább teljesen magának állítaná össze a programját, akkor az oldalon ezt is megteheti. Elérhető ugyanis a www.cultractive.eu-n egy túratervező alkalmazás, aminek a segítségével a nulláról tervezhetjük meg a túránkat, teljesen a saját szájízünknek megfelelően.

Ha szeretnétek kicsit ti is kimozdulni, és nem csak otthon tengetni a napjaitokat, akkor nagyon is ajánlom nektek, hogy ti is nézzetek szét a Cultractive oldalán!