Beszámoló napelemről pizsiben

Nincs annál jobb érzés egy téli hétvégén, amikor az új pizsijében az ember lánya bekuckózik a kanapéra. A pizsiben töltött időnek igazi varázsereje van, az ember lelke visszatér egyensúlyi állapotába.

Én leginkább vasárnap délelőtt szoktam hódolni ennek a hóbortomnak. Tomi mosolyogni is szokott, hogy én még mindig pizsamában vagyok, mikor ő már az ebédet főzi. Nemrég költöztünk új házba, és imádja az új konyhánkat, amiben kettő villanysütő is helyet kapott, plusz kerámialapos villanytűzhely is. A konyhában helyet kapott még egy amerikai hűtő, a garázsban pedig egy óriási fagyasztó is. Mivel ő szakács, ezért kifejezetten fontos volt egy igazán funkcionális konyha kialakítása.

Igenám, de ezek a berendezések szinte eszik az áramot, hiába is a lehető legmagasabb energiaosztályba tartoznak. Mi meg azért még sem vagyok Dagobert bácsik. Ezért is volt a lehető legjobb döntésünk, amikor napelemekbe fektettünk be.

No, de nézzük, hogy hogyan is alakul a napelem ára. Ennek tulajdonképpen mi is rengeteget utánaolvastunk. Azt hiszem, hogy Tomi találta a weboldalt, ahol a legrészletesebben levezették a napelemre vonatkozó előnyöket és hátrányokat. Különböző cikkek vannak az energiatakarékosságról, megtérülésről, magáról a napelem működéséről.

Mivel minden elektronikai eszköz árammal működik, a napelem pedig áramot termel. Így a szolgáltatótól kapott áramot nem is (vagy csak részben) veszik fel a háztartásunkban lévő háztartási eszközöket. Tehát, ha ezt az oldalát vesszük, akkor már itt spórolni tudunk.

A napelemek beszerelésének költségei nem egzaktan meghatározhatóak. Mi is igyekeztünk a lehető legpontosabb kalkulációt elvégezni, de ezt egy szakemberre kell bízni. Fontos tudni, hogy milyen tájolású a ház, milyen a tető dőlésszöge, mikor éri egyáltalán napfény, és összességében mekkora a háztartás fogyasztása. Mint említettem a mi háztartásunk nem a legtipikusabb példa, mert Tomi szakács és ezért a konyhai eszközök szinte állandóan működésben vannak, hiszen nagyon sokat dolgozik otthonról.

A honlapon nagyon korrekten leírják a napelem árának kalkulációs folyamatát. Nem árulnak zsákbamacskát, elsőre elmondják, hogy helyszíni terepszemle nélkül nem tudnak semmi konkrétumot mondani. Átverni meg nyilván nem szeretnének, hiszen az senkinek nem lenne biznisz.

Nagyon fontos, hogy telefonon egyeztetni kell a szakemberrel, hogy előre tudja, hogy mire számítson. Van lehetőség a honlapon egy űrlap kitöltésére, ahol néhány adat megadását követően el is lehet indítani a folyamatot. Az árajánlat kérése teljes mértékben ingyenes, ezért nem számolnak fel extra költséget. A helyszíni felmérés is ingyenes. Tényleg csak ezt követően tudnak pontosabb információval szolgálni a napelem árát illetően. Sajnos olyan eset is előfordulhat, hogy a ház nem alkalmas arra, hogy egyáltalán felkerüljön rá napelem, vagy annyi, amennyit az ember előre kigondol.

napelem ára

Nekünk hatalmas szerencsénk volt a szakember gárdával. A részletes felmérést követően szinte forintra pontosan meg tudták határozni, hogy mennyi lesz a napelem ára. Ehhez viszont az kellett, hogy minden fogyasztással kapcsolatos információt a rendelkezésükre bocsátsunk.

Mivel majdnem egy éve költöztünk be a házunkba, nem is volt lehetőségünk egyből ajánlatot kérni, hiszen nem volt áramszámlánk. Meg sem tudtunk volna saccolni, hogy mennyit fognak fogyasztani az új gépek, egyáltalán Tominak mennyi munkája lesz itthon. Nyilván a normál használattal (mosógép, porszívó, tévé, laptopok és telefonok töltése) kapcsolatosan voltak már tapasztalataink, de egy teljesen másik lakásban.

Az biztos, hogy megbízható cégről van szó, a napelemekre 25 éves teljesítménygaranciát vállalnak. A napelem az átlagos számítások alapján 10 év alatt térül meg, vagyis további 15 évig lehet spórolni a háztartásban. Innentől pedig csak szimpla matek.